Hopp til hovedinnhold

NM i Kjøttprodukter 2024 er i gang!

Gruppebilde av ansatte i Alimenta som er dommere i NM i Kjøttprodukter 2024, Bjørn Tore, Øyvind og Pål.
Denne uken har NM i Kjøttprodukter 2024 bedømt 660 produkter fra rundt 80 produsenter. Norske forbrukere som ønsker å nyte våren med ekstra god kjøttmat, bør følge med når resultatene blir offentliggjort 14. mai.

Nyt våren med kjøtt av gullkvalitet


380 av årets påmeldte er grillprodukter, 180 av produktene er spekekjøtt og spekepølser. Resten av produktene er tradisjonelle helårspølser og bacon.

– Produktene som oppnår gullkvalitet i konkurransen skal være det ypperste av norsk grill-, pølse- og spekemat, sier Svein-Erik Eide, presseansvarlig for mesterskapet.

Han kan rapportere om at chili fortsatt er trendy, gjerne i kombinasjon med ost, og at forbrukerne i butikk vil møte mange nye varianter av marinert og krydret fjørfe og svin på grillen i sommer.

– I år er det påmeldt 255 forskjellige typer pølser. En benytter mange varianter chili, og det eksperimenteres med ost, alt fra cheddar til blåmugg- og geitost. Andre innsatsfaktorer er ramsløk, paprika, hvitløk, bacon, sopp, timian, curry og øl.

– På spekematen ser vi i år at flere gårdsmatprodusenter er med i konkurransen enn tidligere. Det er en stor variasjon i spekepølsene. De benytter mye svin, men også storfe, geit, elg, hjort og rein. Salami har løftet seg, og hele 46 typer skal vurderes. Dommerne rapporterer om et høyt nivå.

– Selv om smak er individuelt, finnes det kriterier for hvordan en del produkter bør smake og hvordan de skal produseres for å få den riktige konsistensen, smaken og utseende. Under Norgesmesterskapet er det i aksjon høyt kvalifiserte dommere som kjenner sin wiener, sier han.

Produktene som er inne til bedømming blir i år fordelt på sju panel med 24 fagdommere. De vurderer både smak, om riktig råvare benyttes og hvordan håndverk og foredling er utført.

NM utfordrer og inspirerer


Den årlige konkurransen er den viktigste arenaen for testing av egne produkter for kjøttbransjen.

– Vi har mange gode kjøttbedrifter i Norge, og gjennom NM-konkurransen blir de enda bedre. Norgesmesterskapet utfordrer og inspirerer bedriftene, sier Eide.

Alle de deltakende bedriftene får skriftlige tilbakemeldinger og forslag til forbedringer. Dommerne er nådeløse mot dem som serverer smakløse produkter med slapp konsistens.

– Når man ikke opp, gjelder det å notere seg responsen, justere oppskriften og komme tilbake for revansje neste år. Det har hendt at full slakt ett år har gitt medalje året etter, forteller Eide.

Det er både små og store bedrifter som deltar i årets konkurranse, og stor del av bransjen er representert. I tillegg er det flere videregående skoler som deltar i skolekonkurransen.

Alimenta er stolt sponsor av NM i Kjøttprodukter, og flere av våre dyktige ansatte sitter i dommerpanelet. I år er det ekstra fokus på grill- og spekemat, og det skal bedømmes produkter i 31 klasser. Det skal kåres både Norgesmestere og produkter av gull-, sølv- og bronsekvalitet, i tillegg til egen skolekonkurranse og samarbeidspartnernes egne priser. 

Tilbake til nyhetsoversikten