NM i kjøttprodukter bidrar til å øke kvaliteten i bransjen. Her vurderer erfarne og dyktige dommere hvordan produktet smaker, om riktig råvare benyttes og hvordan håndverk og foredling er utført.
I alt skal 615 produkter bedømmes av 24 dyktige dommere. I tillegg til tradisjonelle helårspølser og bacon, skal dommerne velge sine favoritter blant:
- 350 grillprodukter
- 180 produkter innen spekekjøtt og spekepølser
En rekke kriterier innen smak, konsistens og utseende er med i vurderingen når Norges beste kjøttprodukter skal kåres. Konkurransen er hard og nivået høyt, med både små og store produsenter representert.
NM i Kjøttprodukter har stor betydning for både forbrukere og bransjen, og er blant annet bransjens viktigste arena for testing av egne produkter. Svein-Erik Eide, ansvarlig for NM i Kjøttprodukter, har blant annet følgende å si om årets konkurranse:
- Vi har mange gode kjøttbedrifter i Norge, og gjennom konkurranse blir de enda bedre. Norgesmesterskapet utfordrer og inspirerer bedriftene. Alle de deltakende bedriftene får skriftlige tilbakemeldinger og forslag til forbedringer. Når man ikke opp, gjelder det å notere seg responsen, justere oppskriften og komme tilbake for revansje neste år. Det har hendt at full slakt et år har gitt medalje året etter!
Svein-Erik Eide, ansvarlig for NM i kjøttprodukter
De siste årene har flere små lokalprodusenter meldt seg på i NM. I konkurransen måler de krefter mot de store kjøttbedriftene som Fatland, Grilstad, Prima, Nortura og Nordfjord Kjøtt. Det er en svært positiv utvikling.
Resultatene fra NM i kjøttprodukter finner du på kjottprodukter.no fra 12. mai kl. 21:00.
Vi i Alimenta gleder oss over alle de gode produktene som er å finne under NM i Kjøttprodukter 2022, og ønsker dommere og deltakere lykke til!