Vegetar- og vegantrender 2022

Hvilke smaker og råvarer vil vi se mer av innen vegetar i 2022?

Vår trendekspert og leder for produktutvikling, Sven Nelvik, gir deg noen av det kommende årets vegetartrender. Det er bare å glede seg til nok et spennende mat-år!

Bilde av forskjellig frukt og grønnsaker

En smak av India og Midtøsten

Indisk mat har vært populært i Norge og flere andre steder i verden en stund. Det er mange spennende smaker som utmerker seg og er verdt å ta tak i, med blant blant annet en smaksrik miks av frukt, grønt og krydder. Retter og krydder fra India og Midtøsten vil prege mattrendene i 2022, både inne vegetar og generelt. Her er mange av rettene plantebaserte, noe som gir en naturlig plass i et trendbilde der vi også spiser stadig mer plantebasert.


Nordiske råvarer på menyen

Kjenner du til tindved? Bæret har en spennende og kompleks smak i krysningen mellom multer og tyttebær, og et høyt innhold av C-vitamin. Bruken av tindved, kjent som havtornbær i Sverige og Danmark, er ikke så utbredt, men er blant de nordiske råvarene vi vil se mer av fremover. Tindved kan blant annet brukes i saft og syltetøy, og vokser mellom annet langs norskekysten fra Trøndelag til Troms.

En annen nordisk råvare vi vil se mer av fremover er tare. Du finner tare både av ulike typer som trøffeltare, butare og sukkertare, og i røkt og urøkt, knust og malt form. Det er med andre ord mange muligheter og bruksområder, som tilfører interessante og kortreiste smaker til maten.


Vi blir stadig mer eksperimentelle på hjemmekjøkkenet, med økt nysgjerrighet knyttet til nye råvarer. I tillegg ser vi et økende fokus på det lokale, samt bærekraftig matproduksjon. Det lover godt for de gode, lokale råvarene som finnes rundt oss.Veganske fiskeprodukter

Vi ser fortsatt økt interesse for veganske produkter, og det kommer stadig nye produkter på markedet. I år vil vi se at også fisk for alvor kommer inn i sortimentet, med flere spennende veganske fiskeprodukter. Dette inkluderer veganske fiskenuggets, panerte fiskeprodukter og hummer-etterlikninger.

Veganske fiskeprodukter er et spennende tilskudd på veganmarkedet! Som produktutvikler gjelder det å finne ut hva som er akkurat passe mengde fiskesmak på et vegansk fiskeprodukt, og det gjør det jo også veldig interessant å jobbe med.

Sven Nelvik,
Leder for produktutvikling i Alimenta


Nøtter og fruktige smaker

Smaker vi kanskje først og fremst knytter til dessert, men som også egner seg fint i andre retter.

Det finnes utallige nøttevarianter på markedet, men kun noe få utvalgte er en del av årets trendbilde. Nøtter vi vil se mer av fremover er peanøtter, valnøtter og pecannøtter, der de to sistnevnte tilhører samme familie. Pecannøtter er kanskje den vi i Norge er minst kjent med, men som blant annet egner seg ypperlig i desserter og som snacks.


I tillegg til nøtter blir fruktige smaker som plommer, mango, epler og ananas mer fremtredende det kommende året.


Hvorfor er mattrender viktig for oss i Alimenta?

Når du samarbeider med oss er det viktig at du er trygg på at vi sammen utvikler de beste produktene og smakene. Derfor er det avgjørende for oss å hele tiden være oppdatert på gjeldende mattrender. På den måten sikrer vi at vi sammen skaper produkter og smaker som treffer dine kunder best mulig, og ingredienser du vil lykkes med.

Ønsker du å samarbeide med oss om produktutvikling? Vi står klare til å hjelpe deg! Ta kontakt med oss på telefon 67 07 38 00 eller send en e-post til sales@alimenta.no.