Produktutvikling vegetar: Fokus på den gode matopplevelsen

Den gode matopplevelsen er i fokus når vi utvikler vegetarprodukter. Et vegetarprodukt skal ofte fungere som en erstatning til kjøtt, og det er derfor viktig at man arbeider ut ifra det beste utgangspunktet slik at både smak og konsistens blir ivaretatt. Dette jobber vår produktutviklingsavdeling med, og avdelingen har nå fått en egen ansatt for utvikling av vegetarprodukter. Her gir vi et innblikk i hva vi kan forvente innen vegetar i 2021.


Vegetar i 2021

Kjøttetterlikninger er igjen den dominerende trenden innen vegetarmat, der forbrukeren ønsker seg vegetarprodukter som smaker og ser ut som kjøtt. Dette etter en periode med eksperimentering med fokus på grønnsakene som hovedingrediens. I 2021 skal vegetarproduktene igjen se ut og oppleves som kjøtt. I tillegg vil man se en større produktbredde enn tidligere, mener vår produktutvikler Sven Nelvik. Områder der vi blant annet vil se større variasjon er veganske alternativer innen sauser, supper, salater og majones. Fisk er også et spennende område for erstatninger, for eksempel vegansk alternativ til makrell i tomat.Områder der vi vil se større variasjon er veganske alternativer er innen sauser, supper, salater og majones. Fisk er også et spennende område for erstatninger, for eksempel vegansk alternativ til makrell i tomat.

Sven Nelvik, leder for produktutvikling i Alimenta


Videreutvikling av det gode proteinet

Soya har til nå vært et mye brukt protein i vegetarprodukter, og har mange egenskaper som gjør det til et godt vegetaralternativ. En utfordring med soya er allergener, og man har derfor sett etter allergenfrie alternativer. Erteprotein har mange gode egenskaper som gjør det velegnet i vegetarprodukter. Proteinet er av god kvalitet, er lett å jobbe med og gir en god konsistens. Erteprotein er allergenfritt, og er samtidig blant de øverste planteproteinene når det kommer til næringsverdi. Et annet protein det er verdt å merke seg er protein fra favabønner. Egenskapene til favaprotein gjør at det kan bli en stadig viktigere ingrediens innen vegetarmat.


Balanserte kjøttprodukter

Mer balanserte kjøttprodukter kan være blant løsningene på hvordan man kan redusere kjøttinntaket, og samtidig beholde mange av egenskapene til kjøtt. Med balanserte kjøttprodukter menes at noe av kjøttet byttes ut med andre kjøttfrie alternativer. Dermed kan man både beholde en del av kjøttet i måltidet, samtidig som man reduserer kjøttforbruket.

Flere veganske og vegetariske alternativer og bedre kjøttetterlikninger er bare noe av det vi kan vente oss innen vegetar fremover. Vi i Alimenta tror på en massiv utvikling på dette området i årene som kommer. Vår utviklingsavdeling har inngående kompetanse innen vegetarprodukter, og står klare til å utvikle nye produkter og smaker - vi har kompetansen og ingrediensene du vil lykkes med.